Kahdella itäisellä suurharvinaisuudella on legendaarinen maine Suomessa: sarasirkkalinnulla ja tundrakirvisellä. Maine ei ole syntynyt siitä, että ne olisivat poikkeuksellisen komeita tai maailmanlaajuisesti uhanalaisia, vaan siitä, että ne ovat vuosittaisia harhailijoita Länsi-Eurooppaan, mutta tapaavat kiertää Suomen kaukaa. Sarasirkkalintua ei ole Suomessa vielä hyväksytysti havaittu, ja tundrakirvisestä on vain yksi vanhanpuoleinen havainto.
Lintuharrastuksen perusyksikkö on havainto. Sitä ilman lintuharrastusta ei ole. On melko todennäköistä, että osa esimerkiksi Brittein saarilla tavatuista sarasirkkalinnuista on harhautunut Suomen kautta, mutta koska näistä ei ole havaintoja, ei lajia luonnollisesti voida laskea Suomen listalle.
Harvinaisuutta ei siis ole, ennen kuin joku onnistuu havaitsemaan ja vieläpä määrittämään sen. Havainnoijalta tämä edellyttää melkoisen määrän sekä valppautta että lintutuntemusta. Kuinka moni sarasirkkalintu on Suomessa kuitattu vain nopeasti heinikossa vilahtaneena pikkulintuna? "Oli varmaan ruokokerttunen."
On myös mielenkiintoista, että harvinaisuushavainnoilla on tapana keskittyä tietyille paikoille. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tavatuista pikkukultarinnoista leijonanosa keskittyy tehoretkeillylle Porkkalan alueelle. Porkkala on Suomenlahteen pistävänä niemenä tietysti tärkeä flyway ja monipuolisten biotooppien mosaiikki, mutta on ilmiselvää, että harvinaisuuksia on muuallakin kuin hyvillä lintupaikoilla. Niitä ei vain ymmärretä etsiä.
Harvinaisuushavaintojen keskittymisen kääntöpuoli on ns. huonon lintupaikan paradoksi: se viittaa siihen, että kokenutkin lintuharrastaja on valppaimmillaan retkellä kiikarit kaulassa ja putki käden ulottuvilla, eikä harvinaisuuksia osata etsiä kuin todistetusti hyviltä lintupaikoilta. Kun kotipihan nurkalta Hyvinkäällä lähtee lentoon sriiaileva kirvinen, harva miettii muun kuin metsäkirvisen mahdollisuutta. Kun samanlainen kirvinen lähtee lentoon Lågskärin niityn laidalta, adrenaliinia erittyy vereen maksimimäärä sillä silmänräpäyksellä: olisiko se sitten taigakirvinen?
Havaittavuuskriteerien lisäksi pitää ottaa huomioon, että ihminen havaitsee lähinnä sellaista, jota ymmärtää pitää silmällä. Amerikkalainen lintumaalari David Sibley linkitti jokin aika sitten blogiinsa yksinkertaisen huomiotestin, jossa pitää laskea toisen koripallojoukkueen tekemät syötöt. Käykääpä laskemassa valkoisten syötöt. Vaikka kyse on alun perin liikenneturvamainoksesta, niin testin kautta voi oivaltaa jotakin lintuharrastajan kannalta hyvin, hyvin tärkeää.
keskiviikko 28. tammikuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Did you see the moonwalking bear?
No en. Pitää skarpata.
Lähetä kommentti