tiistai 16. maaliskuuta 2010

Nyt eletään lifestyle-aikaa

Uusimmassa Linnut-lehdessä oli historiallinen juttu. Koskaan aikaisemmin ei suomalainen valtakunnallinen lintuharrastuslehti ole julkaissut lifestyle-juttua henkilöstä. Tälläkin kertaa se tosin oli pinnallisin puolin naamioitu lintupaikkaesittelyksi.

Muutos on iso. Vielä Pertti Koskimiehen päätoimittajakaudella 1990-luvulla lehti yritti tosissaan profiloitua popularisoidun lintutieteen ja harrastajavoimin toteutettavien seurantaprojektien saralle. Nyt BirdLife on tehnyt selvän pesäeron: tiedettä julkaistaan Ornis Fennicassa, Linnut-vuosikirjassa ja tarvittaessa erikoisjulkaisuissa, mutta Linnut-lehti on jätetty harrastukselle.

Heidi Björklundin kirjoittama juttu oli syväsukellus helsinkiläisen Pekka Komin yhteen lempiretkipaikkaan, Porkkalan kärkeen. Samalla siinä päästettiin Pekka ääneen muistoineen ja kokemuksineen, pohdittiin kärkibongarin arkea ja keväisen muuttolinnuston ihmeitä. Lintuharrastusta ei ole olemassa ilman lintupaikkoja, joten lifestylen kytkeminen paikkaesittelyyn on sekin perusteltua.

Syitä ja esikuvia harrastuslehtien lisääntyneille lifestyle-osioille voi hakea kotimaisesta naistenlehdistöstä, Retki-lehdestä tai vaikkapa Suomen Luonnosta, mutta myös ruotsalaisista ja muista eurooppalaisista lintulehdistä. Esimerkiksi suomalaisesta Dick Forsmanista ehditty jo julkaista syvähaastattelu merkittävässä lintuharrastuslehdessä - ruotsalaisessa Roadrunnerissa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikö henkilöhaastattelut Pentti Linkolasta ja Karno Mikkolasta - syntymäpäivien varjolla tosin - sitten olleet lifestyle -juttuja? Henkilöhaastatteluja nekin. Julkaistiin Linnut -lehdessä Koskimiehen kaudella. Taidat olla itse muotisanan pauloissa. Jokin muukin sana olisi yhtä käypä ko. juttua genreen ahtaessa.
Tjaa-a, ottiatuota.

Heikki kirjoitti...

Oli mikä genré tahansa, itse juttu oli pettymys. Persoonallinen henkilö täynnä tarinoita, mielenkiintoinen lintupaikka sekä mielestäni hyvä toimittaja; olisi näillä eväillä voinut odottaa enemmän.