perjantai 7. elokuuta 2009

Lesche ja monkku

Kristiinankaupungissa havaittiin parisen viikkoa sitten ylänkötylli, Charadrius mongolus. Havainto on ensimmäinen Suomesta. Tieteellisen nimen mukaisesti lintuslangissa monkuksi kutsuttu tylli viihtyi Domarkobbanin luodolla muutaman päivän ennen katoamistaan.

Ylänkötyllin tapauksen tekee erityisen hauskaksi se, että ensihavainto voi vielä osoittautua vasta Suomen toiseksi. Elokuussa 1988 Porissa havaittiin näet tylli, jota epäiltiin ylänkötylliksi (vaikka tuolloin käytettiin vielä vanhaa nimeä mongoliantylli). Ylänkötyllillä on kuitenkin erittäin samannäköinen sisarlaji aavikkotylli (Charadrius leschenaultii), harrastajien puheessa usein pelkkä lesche. Se on havaittu Suomessa muutaman kerran.

Porin lintua ei ole vieläkään määritetty, vaikka linnusta saatiin kohtuullisen hyviä valokuvia. Edesmennyt Alula-lehti laittoi vaivihkaa linnusta saadun kuvan tyllimääritysartikkelin kylkeen ja pyysi määrityksiä kertomatta linnun taustaa tai kuvaamispaikkaa. Valtaosa vastaajista oli ylänkötyllin kannalla, mutta pitää muistaa, että pelkillä enemmistöpäätöksillä ei ole lintujen määrittämisessä mitään arvoa. Lesche-/monkku- lajiparin vaikeudesta se sen sijaan antaa hyvän kuvan.

Kristiinankaupunki on malliesimerkki siitä, miten muutaman aktiivisen retkeilijän työn tuloksena on löydetty kokonainen valtakunnallisesti arvokas lintupaikka. Yhden mittarin mukaan lintuharrastajan suurin toiveiden täyttymys on maalle uuden lintulajin löytyminen. On oikeus ja kohtuus, että ylänkötylli löytyi juuri Kristiinankaupungista.

Ei kommentteja: