lauantai 12. joulukuuta 2009

Lintukirja lahjasäkkiin

Lintuharrastaja ja valikoiva bibliofiili ei ole kovin tavaton yhdistelmä. Monen lintuharrastukseen kuuluu keräily muodossa tai toisessa: kerätään elämän-, vuoden-, työmatka- tai pihapinnoja. Monelle pinnankeruu ei ole aktiivista, vaan esimerkiksi mökkipinnoja kerätään kuin huomaamatta halonhakkuun ja saunanlämmityksen yhteydessä, ja varsinainen lista päivitetään ehkä vain kerran vuodessa - jollei se ole ainoastaan harrastajan pääkopan sisällä. Toisessa ääripäässä ovat ns. ikiretkeilijät, jotka laskevat joka päivänä havaitsemansa lajit.

Tyypillisen lintuharrastajan hyllyssä on kaikennäköisiä lintukäsikirjoja, maasto- ja määritysoppaita, muutama eri maita tai alueita käsittelevä lintupaikkaopas, ehkä jokin lintumaalauksia käsittelevä taidekirjakin. Kaikista edellämainituista voisi kirjoittaa palstametreittäin. Nyt keskityn paljon epätyypillisempään lintukirjallisuuden lajiin: lintufiktioon.

Lintuihin liittyvää kaunokirjallisuutta eli lintufiktiota on yllättävän vähän, kun suhteuttaa sen suomalaisen eräkirjallisuuden määrään. Vanhoista klassikoista Yrjö Kokon laulujoutsenkirjat nousevat ensimmäisenä mieleen, mutta myös Jussi Seppä julkaisi jo vuosikymmeniä sitten monipuolista lintuesseistiikkaa. Ruotsalaisen Reinhold Winterin eli nimimerkki Reguluksen mainiot, arvatenkin Sepän mallina olleet lintupakinat suomeksi jo melkein sata vuotta sitten.

Jos tarkasteluun rajataan vain lintuharrastusta käsittelevä fiktio, niin käsiin ei jää montakaan kirjaa. Vanhimmasta päästä mieleen tulee divarien harvinaisuudeksi muuttunut Arvo Aallaksen Pilkkuja meren peilissä (1958), jossa kuvataan Aspskärin saariryhmää, sen lintuja ja lintututkijoita. Hauskan tavan keksivät Porvoon Kummelskärin staijarit tieteellisessä julkaisussaan Kevätarktika (1996). Siinä on diagrammien ja lukumäärien vastapainona joka aukeamalla yhden kappaleen mittainen kaunokirjallinen mietelmä - kuin muistuttamassa, että lintuharrastus on muutakin kuin havaintoja.

Muutamalla vakavammin otettavalla kaunokirjailijalla on syrjähyppyjä lintuharrastuksen piiriin. Markku Turusen romaanissa Tikanpoika (2004) yksi päähenkilöistä on aktiivinen lintuharrastaja. Eeva Tikan tuotannossa viitataan useammankin kerran lintuharrastajiin, kuten novellikokoelman Alumiinikihlat (1984) nimestäkin jo näkee. Ruotsiksi kirjoittavan Ulla-Lena Lundbergin matkakirjassa Sibirien - ett självporträtt med vingar (1993, suom. Linnunsiivin Siperiaan) juuri lintuharrastus on kertojan syy palata nuoruusmuistojen nostalgisesti kultaamaan Siperiaan.

Lintuharrastajan näkökulmasta mielenkiintoisimpia ovat kuitenkin ne harvat yritykset, joissa lintuharrastaja on yrittänyt kuvata lintuharrastusta ja harrastajayhteisöä kaunokirjallisin keinoin. Suomeksi tällaisia yrityksiä on kaksi: Jan Södersvedin ja Matti Koivulan humoristinen Ornimisen sietämätön keveys (1996) ja Arto Vuorjoen Ulkonokalta tuulee (1994).

Ornimisen sietämättömän keveyden iva on paikoin niin todenmukaista, että tiedän usean lintuharrastajan luetuttaneen sen puolisollaan seurustelusuhteen alkuvaiheessa, jotta harrastuksen asema tulisi varmasti selväksi. Lintuharrastuksen - kuten minkä tahansa intohimosta kumpuavan kokonaisvaltaisen harrastuksen - ääri-ilmiöt ovat niin voimakkaat, että Södersvedin ja Koivulan kaltaisten tarkkasilmäisten sisäpiiriläisten on ei ole tarvinnut keksiä enempiä esimerkkejä. Totuus on tässäkin tarua ihmeellisempi.

Vuorjoen tositapahtumiin perustuvassa kirjassa kuvataan pienen harrastajaporukan yhteisiä retkiä Siikajoen Tauvossa, jossa he havaitsevat ennenkuulumattoman määrän harvinaisia lintuja. Virallisesti heidän havaintojaan ei kuitenkaan hyväksytä, ja tämä virallisen ja epävirallisen harrastuskulttuurin ristiriita on kirjan kantava voima. Olipa harvinaisuuksista mieltä mitä tahansa, niin Ulkonokalta tuulee näyttää lintuharrastuksen parhaimmillaan: se on sosiaalinen tapahtuma, jossa päästään hyvässä seurassa pakoon arkielämän kiireitä ja jonka kautta maailman voi ymmärtää tyystin toisella tavalla.

Tänäkään jouluna kirjakauppoihin ei ilmestynyt uutta lintufiktiota, vaan suuri suomalainen lintuharrastusromaani antaa vielä odottaa itseään. Jos tahdot muistaa lintuharrastajaa lintuaiheisella kaunokirjallisuudella, niin ei auta muu kuin divarien kiertäminen.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, Keskiverto lintuharrastaja!

Sinulla on hieno blogi. Minä kylläkin löysin sen vasta tänään, enkä ole ehtinyt vielä lukea aiempia kirjoituksiasi, mutta jo tuo uusin sai minut vakuuttumaan asiastani. Se kun antaa jotenkin niin erilaisen vaikutelman kuin eräät toiset lintuharrastusaiheiset blogit, joita olen lukenut: sivistyneen.

Halusin muistuttaa sinua näin joulun alla siitä, että mainitsemiesi lintuharrastusta tavalla tai toisella sivuavien kaunokirjallisten teosten joukkoon olisi kuulunut, minun mielestäni, myös Marja-Liisa Vartion pääteoksena pidetty Hänen olivat linnut. Sekin lienee ehkä löydettävissä helpommin divarista kuin kirjakaupasta.

Itse asiassa tarkoitukseni onkin piipahtaa huomenna, vaikka siinä kello 16 ja 17 välillä eräässä Mannerheimintiellä, muistaakseni pikemmin oopperatalon kuin eduskuntatalon paikkeilla sijaitsevassa antikvariaatissa etsimässä mainitsemaani teosta, joka vielä puuttuu kirjahyllystäni.
Jos hyvin käy, paketoin sen sitten puolisolleni joululahjaksi. Ajattelin myös samalla käynnillä antaa divarinpitäjälle vaihdossa erään toisen, joskin hyvin vaatimattoman, lintuaiheisen teoksen, jonka nimeä en nyt ikävä kyllä tahdo millään muistaa.

Kas edellisen kerran siellä korkeiden kirjapilarien keskellä pyöriskeltyäni tulin kovin tykästyneeksi tuohon viehättävään pikku putiikkiin. Siltä reissulta mukaani tarttuivat Mauri Sariolan Joka tuulen kylvää… sekä Henrik Tikkasen ihastuttavan osoitetrilogian ensimmäinen ja kolmas osa. Trilogian keskimmäistä osaa, Majavatie 11, muistaakseni, jäin vielä silloin paitsi, mutta ehkä minua jo huomenna onnistaa.

No, tämä minun kommenttini taisi jo livahtaa aivan kuin itsestään blogisi varsinaisen aihepiirin ulkopuolelle. Minulle käy aina toisinaan niin, mistä puolisoni on minulle monesti huomauttanutkin.
Yhtä kaikki: Onnellista joulun odotusta, Keskiverto lintuharrastaja! Ja muista käydä itsekin vielä joskus divarissa. Niistä voi löytää melkein mitä vaan.

Terveisin,

Nejlikka

Unknown kirjoitti...

Södrsved & Koivulan ja Vuorjoen kirjojen joukkoon pitää ehdottomasti liittää Ari Linnan toimittama antologia "Rakkaudesta lintuihin".

Kari kirjoitti...

Ari Linnasta puheen ollen, näytti ilmestyneen Linnan toimittama uusi lintukirja "Bongauksen hurma- lintuharrastuskirjoituksia".