maanantai 7. huhtikuuta 2008

Pimittäkää, siat!

Lauttasaaren konkariorni Pekka Rusanen kertoi hurjien lintuharrastusnuoruusvuosiensa huipennuksen olleen sen, kun Rusanen löysi itse Kyläsaaresta harjalinnun eikä kukaan toinen nähnyt sitä, vaikka lintu oli paikalla päivätolkulla. Havainnosta kertominen ennen linnun katoamista olisi ollut mautonta.

En kerro tätä soimatakseni Pekkaa vaan kuvatakseni harrastuskentän muutosta. Meille 1990-luvun alussa aloittaneille tuollaisen pimittäminen tuntuu pöyristyttävältä. Hyvästä havainnosta on kerrottava myös toisille. Piste, vaikka vanhemman kaartin nuoruudessa olisi kuinka tarjottu pilkkua tai jopa alistuskonjunktiota.

No, onneksi pimitys on taas palaamassa muotiin. Hiljan tuli Lintutiedotukseen kuopiolaisesta harjalinnusta päivitysviesti, jossa kerrottiin porukkaa jäävän yhä paikalle etsimään. Porukkaa oli siis haalittu paikalle, mutta hälytystä linnusta ei ollut tehty. Toisin sanoen kyseessä olisi ollut tyylipuhdas pimitys, ellei joku olisi erehdyksessä pistänyt päivitystä eetteriin.

Niinpä. Siinä missä 1970-luvulla oli vallalla totaalipimitys ja 1990-luvulla täysilmoittaminen, niin 2000-luvulla näemmä vallalla on 'vain meidän porukalle' -ajattelutapa eli osapäiväpimittäminen. Hyvästä havainnosta pitää ilmoittaa globaalin alakulttuuriteorian mukaisesti kavereille, mutta ei kilpailijoina koetulle muulle bongarikansalle, toisille. Tätä on postmoderni bongaaminen, voilá!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Sellaista se on se pimitys.
Tapahtui 1970-luvun lopulla, kun olin "dude": Nykyinen konkariorni saapui silloiselle suositulle havainnointipaikalle ilman omaa kaukoputkea, joka silloin vielä oli aika harvinainen lintuharrastajan apuväline. Ei ollut näkynyt mitään erikoista. Paikalla oli muutama aloitteleva lintuharrastaja, joista yhdellä oli jonkinlainen kaukoputki mukanaan. Konkari kysyi saako lainata hetkeksi putkea. Sai luvan, minkä jälkeen tähysteli taivasta kiinnostuneen näköisenä ja häipyi sitten sen kummempia sanomatta.
Pian tämän jälkeen paikallisen lintuyhdistyksen kuukausikokouksessa, kun huudettiin viimeaikaisia kiinnostavia havaintoja, sama konkariorni ilmoitti nähneensä juuri siltä samalta havainnointipaikalta juuri siihen samaan aikaan harvinaisen kotkalajin....