maanantai 2. maaliskuuta 2009

Mustakaularastas rynnäköi

Helsingin Haagaan Tringan emerituspuheenjohtajan Mauri Rautkarin piharuokinnalle ilmestynyt mustakaularastas ylitti lamatunnelmien keskellä peräti Helsingin Sanomien uutiskynnyksen. Lintu on 39. tässä maassa tavattu lajinsa edustaja.

Jos tuijottaa vain havaittujen yksilöiden määrää, niin mustakaularastas on runsastunut rytinällä. Ennen vuosituhannen vaihdetta Suomessa havaittiin 21 mustakaularastasta. Kuluvalla milleniumilla niitä on havaittu jo 18 eli miltei saman verran. Selvää pässinlihaa. Kohta se varmaan pesii Suomessa.

Kuviota mutkistaa se, että vuosituhannen vaihteen mailla mustakaularastaiden sukupuoli vaihtui. Suuri osa vanhemmista havainnoista on komean mustakurkkuisia koiraita, kun taas tyypillinen 2000-luvun mustakaularastas on pliisun näköinen naaras. Kuluvan vuosituhannen havannoista vain Oulussa maaliskuussa 2007 kuvattu lintu on todella komea vanha koiras, ja lähes kaikki muut ovat hyvin pliisuja yksilöitä, kuten Helsingin Lauttasaaren viimetalvinen lintu. Jos mittariksi valitaan vanhojen koiraiden määrä, niin laji ei näytä juuri runsastuneen.

Oma tulkintani on, että havaintojen määrän kasvu ei tarkoita Suomeen todellisuudessa harhautuvien mustakaularastaiden määrän lisääntymistä. Mukarastas osaa olla todella salaperäinen kähmy - Haagan lintukin on piilotellut tiheässä kuusessa paremmin kuin mustarastas konsanaan. Pikaisesti nähty naaraspukuinen mustakaularastas ei tuo heti mieleen suurharvinaisuutta, vaan sen voi kuitata vain piilottelevana punakylkenä tai jopa räkättinä. Näin kuulemma oli käydä myös Lauttasaaren rastaalle. Runsastumisessa saattaakin olla kyse vain siitä, että tavalliset lintuharrastajat ovat oppineet kiinnittämään huomiota myös naaraspukuisiin mustakaularastaisiin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Eilisessä Tringan kokouksessa Rautkari kertoi, että enimmillään rastasta oli katsomassa yhtä aikaa 152 henkeä. Ei siis mikään ihan miniluokan massabongaus.